Per mantenir l’equip en bon estat cal fer neteja periòdicament, així conservarà la seva flexibilitat, no es desgastarà tan ràpidament i ens assegurarem de mantenir la comoditat tant per al cavall com per al genet.

En primer lloc, hem de netejar la brutícia i la suor de les dues cares de les corretges. Ho farem amb una esponja humida i amb jaboncillo.

Després passarem a nodrir el cuir amb greix perquè conservi l’elasticitat. Cal fregar bé perquè el greix penetri millor en el cuir, sobretot si s’ha mullat.

Per a la brida és recomanable desmuntar completament per poder netejar bé totes les parts. Així podrem comprovar les costures i el desgast de les zones que estan en contacte amb la boca.

Per a la muntura haurem de separar la cingla i les accions. Netegem amb sabonet totes les parts de cuir i les peces que no estan en contacte amb el genet podrem engrasarlas regularment.

A la cingla haurem de rentar el fang amb cura. Els models que siguin de cotó o sintètics s’han de rentar amb aigua i sabó i després la deixem assecar. Les cingles de cuir es netegen amb sabó.

Els metalls, com ara l’embocadura, els mullarem amb aigua i després els fregarem amb un raspall petit o amb un fregall.

Les proteccions de treball com, per exemple, els protectors de les mans i peus del cavall, haurem rentar-los amb aigua a pressió utilitzant una mànega o en una galleda i després les deixarem assecar.

Per evitar que el dessuador es quedi ple de pèls haurem de fer servir un raspall regularment. Després de raspallar els rentarem amb aigua i sabó perquè la suor sec no s’acumuli al dessuador. ‘També podem posar-los a la rentadora!

Ara que ja saps com s’ha de netejar l’equip, no deixis que la brutícia t’envaeixi!